• Een rosmolen aan het kasteel van Olsene
Een rosmolen aan het kasteel van Olsene
Een rosmolen aan het kasteel van Olsene
Een rosmolen aan het kasteel van Olsene

Een rosmolen aan het kasteel van Olsene

Z_R_MC_MVDA_2017_rosmolen Olsene

Het kasteel van Olsene beschikte over een ruim neerhof met boerderij. Centraal op het neerhof stond een rosmolen. Deze buitenrosmolen werd in 1848 geïnstalleerd. Over de constructie werd een eenvoudig stenen 'huisje' met tentdak gebouwd.

Tot rond 1929 werd de molen daadwerkelijk aangedreven door een paard. Daarna moest het paard plaats ruimen voor een effici├źntere, maar minder charmante elektromotor. Vandaag blijft er bijna niets meer over van de rosmolen. Het grootste deel van de installatie werd enkele decennia geleden verwijderd. De staart, de spil en het binnenwerk zijn jammer genoeg verdwenen.

Het gebouwtje waarin de rosmolen stond is volledig bewaard gebleven. In 2002 overleed de laatste adellijke bewoner van het Olsens kasteel. het kasteel en het neerhof met boerderij werden opgedeeld in 2 aparte eigendommen. De koper van het neerhof liet het gebouwtje waarin de rosmolen stond grondig restaureren in de periode 2004-2005.

Deze foto's dateren uit 1992. Het rosmolenhuisje was toen nog in vervallen staat. De boerderijwoning vlakbij het huisje bevond zich ook in een vervallen staat, maar de woning werd niet gerestaureerd. In 2006 verdween dit gebouw onder de sloophamer.
foto
1992