• Frans De Mulder wordt kampioen van Vlaanderen
Frans De Mulder wordt kampioen van Vlaanderen
Frans De Mulder wordt kampioen van Vlaanderen

Frans De Mulder wordt kampioen van Vlaanderen

Z_LLM_MVDA_2017_051

Machelaar Frans De Mulder was één van de grootste wielertalenten van de streek. In 1959 kreeg hij een profcontract bij het Deinse wielerteam 'Groene Leeuw'. Frans' carrière nam daarop een vliegende start. in 1960 werd de jonge renner Belgisch kampioen bij de elite, maar zijn meest tot de verbeelding sprekende overwinning was de eindzege in de Ronde van Spanje van dat jaar.

De Mulder won niet enkel het eindklassement in deze Vuelta, hij pakte ook nog eens 4 ritzeges. Het jaar 1960 bleek het beste jaar van Frans. Hij zou de successen nooit meer evenaren.

Frans De Mulder won na zijn boerenjaar wel nog enkele koersen. In 1961 kwam hij als eerste over de streep in Koolskamp Koers. Deze wielerwedstrijd is een kermiskoers, maar met heel wat prestige. De winnaar mag zich één jaar lang kampioen van Vlaanderen noemen en krijgt een leeuwentrui.

Op deze foto poseert De Mulder na de overwinning in het Kampioenschap van Vlaanderen-Koolskamp tussen zijn fans. Frans draagt één van de eerste merkentruien van zijn team Groene Leeuw. Later veranderde de vormgeving van deze truien.

Frans De Mulder stopte na 1963 als profwielrenner. Zijn professionele wielerloopbaan duurde slechts 5 jaar. Er was Frans eveneens geen lang leven gegund. De Mulder overleed in 2001. Hij was maar 63.
foto
1961