• Het roten van vlas in de Leie tijdens de Gottemse Vlasfeesten
Het roten van vlas in de Leie tijdens de Gottemse Vlasfeesten
Het roten van vlas in de Leie tijdens de Gottemse Vlasfeesten

Het roten van vlas in de Leie tijdens de Gottemse Vlasfeesten

Z_COM_KK_MVDA_2015_004

De Leie was vroeger van groot belang voor de vlasindustrie. Om de vezels van het vlas te kunnen gebruiken moest het losgemaakt worden van de stengel. Men deed dit vaak in stromend water. Het vlas werd in houten 'bekkens' geplaatst en in de rivier vlakbij de oever gelegd. De 'bekkens' waren via een ketting verbonden met een paal aan de oever. Zo dreven de bakken niet weg.

Het water van de Leie was uitermate geschikt voor het roten, want het was arm aan kalk en ijzer. Niet voor niks kreeg stond de Leie bekend als de 'golden river'. De rivier was van economisch groot belang voor de vlasindustrie. Jammer genoeg was dit niet de enige reden voor de bijnaam. Na het roten van het vlas kreeg het Leiewater altijd een goudkleurige schijn. Roten in stromend water was enorm belastend voor het milieu. In 1943 werd het daarom ook verboden.

De Vlasfeesten te Gottem waren de ideale gelegenheid om het Leieroten te demonstreren, want deze techniek maakt deel uit van de geschiedenis van het vlas. Men toonde het roten op een waarheidsgetrouwe manier. De 'hekkens' waren ook volgens de regels der kunst gemaakt.
foto
Deinze
1997
Kathleen Kinds, bruikleen