Duitse oorlogsgraven in de tuin van de Machelse kunstschilder Roger De Backer

Duitse oorlogsgraven in de tuin van de Machelse kunstschilder Roger De Backer

Z_AG_MVDA_2018_oorlogsgraven in tuin Roger De Backer

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd zwaar gevochten in de omgeving van Machelenput. De Belgische Ardense Jagers waren vastbesloten om de Duitse troepen niet zomaar te laten begaan.

Op 18 mei 1940 nam luitenant-generaal De Ley van de Ardense Jagers met zijn staf zijn intrek in het herenhuis van Leieschilder Roger De Backer. Ook de bijgebouwen werden gebruikt.

De Belgen staken op 21 mei 1940 de Leie over. Ze wilden vanuit Wontergem de oprukkende Duitse troepen tegenhouden. Drie dagen later arriveerde de Duitse majoor Lanz bij Roger De Backer. Hij nam zijn intrek in het huis van De Backer. De boerenwoning en het atelier op het erf van de schilder werden door de Duitsers ingericht als veldhospitaal.

Het veldhospitaal bleek geen overbodige luxe, want door de hevige weerstand van de Belgen vielen er langs Duitse zijde veel gewonden. Er kwamen ook vijftien Duitse militairen om. Onder hen waren er vijf officieren. De stoffelijke resten van de vijftien slachtoffers werden begraven in de mooie tuin van Roger De Backer.

Na de strijd bracht een delegatie hoge Duitse officieren een bezoek aan de oorlogsgraven. Daarna kreeg De Backer ook nog af en toe Duitsers aan de deur die de graven wilden bezoeken. In 1942 werden de graven in de tuin geruimd. De gesneuvelden werden herbegraven op het Duits kerkhof dat deel uitmaakte van de begraafplaats van Deinze. Dit bleek nog niet hun definitieve laatste rustplaats, want later bracht men de Duitse graven die te Deinze lagen over naar Lommel.

Voor Roger De Backer kreeg de historie met de Duitse graven een pijnlijk staartje. Na de Bevrijding van 1944 werd hij beschuldigd van collaboratie. Een onterechte beschuldiging die gebaseerd was op het feit dat er tussen 1940 en 1942 soms Duitse militairen bij Roger over de vloer kwamen. Dit kwam natuurlijk omdat er Duitse graven in de tuin lagen, maar in die periode hadden de mensen blijkbaar weinig gevoel voor nuance.

Door de valse beschuldigingen moest Roger zijn dorp verlaten. Hij ging in Waregem wonen. De kunstschilder werd achteraf volledig gerehabiliteerd, maar hij zou zich nooit meer in Machelen vestigen.

Op deze afbeelding zien we enkele Duitse graven met daarachter een prieeltje. Het prieeltje staat vandaag nog steeds in de prachtige tuin.
foto
jaren 1940-1942