De kerk van Olsene tijdens het interbellum

De kerk van Olsene tijdens het interbellum

Z_AD_MVDA_2015_008

De Sint-Pieterskerk kreeg het aan het einde van de Eerste Wereldoorlog zwaar te verduren. Ze werd zeer zwaar beschadigd bij beschietingen tijdens het eindoffensief aan de Leie.

In 1926 was de kerk volledig hersteld. Via deze foto krijgen we een beeld van het interieur van de parochiekerk in de periode tussen de wereldoorlogen. Een deel van de muren van het schip en het koor waren beschilderd met prachtige motieven in polychromie.

Jammer genoeg lag de Sint-Pieterskerk in mei 1940 terug in de vuurlinie. Door de bombardementen werd het gebouw opnieuw zwaar beschadigd. In 1953 heropende de opnieuw herstelde kerk. De polychromie was echter onherroepelijk verdwenen. Ook de glasramen in het koor die we hier vaag zien gingen helemaal verloren. Ze werden wel vervangen door nieuwe glasramen met een andere vormgeving, maar het verlies van dergelijke kunstwerken is altijd zonde.

Tijdens beide wereldoorlogen gingen veel waardevolle objecten verloren, maar toch beschikt de Sint-Pieterskerk vandaag nog over een mooi kunstpatrimonium.
foto
jaren 1920-1940