Doodsbrief van de beloftevolle wielrenner Eric Vermeeren

Doodsbrief van de beloftevolle wielrenner Eric Vermeeren

Z_ADP_MVDA_2016_016

Eric Vermeeren was één van de meest beloftevolle renners van onze streek. Eric werd in 1949 te Deinze geboren. Het koersen zat hem in het bloed, want vader Georges was beroepsrenner geweest.

In 1967 werd de talentvolle Eric Belgisch kampioenen bij de juniores te Meerbeke. In 1968 reed hij nog bij de juniores, maar naar het einde van het seizoen stapte hij over naar de amateurs. Eric wist in deze categorie ook nog enkele wedstrijd te winnen. In 1969 werd zijn wielrennerscarrière tijdelijk onderbroken, want hij moest zijn legerdienst in Duitsland gaan vervullen. In 1970 pikte Eric de draad weer op bij de amateurs. De jonge wielrenner liet van spreken en stond volgens kenners op de drempel van een profcarrière.

Het noodlot stak daar echter een stokje voor. Op 14 februari 1971 vertrok Eric Vermeeren op training. Hij reed langs de rijksweg Gent-Kortrijk ter hoogte van Zulte. Daar ging het mis. De jonge renner kreeg af te rekenen met een kettingbreuk. Door deze kettingbreuk waggelde zijn fiets wat op de rijbaan en een autobestuurder kon hem niet meer ontwijken. Vermeeren werd op de weg geslingerd en liep daarbij een zeer zwaar hoofdletsel op. De jonge renner bezweek.

Op 18 februari vond de begrafenisplechtigheid van Eric plaats in de kerk van Olsene. De dood van de jonge renner beroerde velen, want de parochiekerk zat afgeladen vol.

Hier zien we de rouwbrief van Eric Vermeeren.
rouwbrief
1971