De molen van Deurle heeft eeuwen bestaan, de molen van Deurle moet blijven bestaan

De molen van Deurle heeft eeuwen bestaan, de molen van Deurle moet blijven bestaan

SML_POLS_MVDA_2017_balken molentje Deurle

In 1911 kocht de bekende Vlaamse schrijver Cyriel Buysse 'de Molenberg' te Deurle. Buysse liet er een soort van paalwoning bouwen. In het huisje dat hoog boven de grond stond kon hij ongestoord schrijven. Cyriel Buysse had vanuit zijn huisje een goed zicht op de molen van Deurle (de molen behoorde niet tot eigendom) en raakte enigszins verknocht aan de aanwezigheid van de oude korenwindmolen.

Jammer genoeg werd de Deurelse molen door de Duitsers gedynamiteerd tijdens hun aftocht in 1918. Cyriel Buysse vond het enorm spijtig dat de eeuwenoude windmolen was vernietigd. De molen van Deurle moest op de één of andere manier herrijzen.

In 1922 liet de schrijver een nieuwe, maar kleinere molenconstructie bouwen op zijn eigendom te Deurle. Buysse deed dit met geld uit het fonds voor oorlogsschade. Het nieuwe windmolentje was ongeveer de helft zo groot als zijn voorganger, maar op 'de Molenberg' van Deurle werd terug gemalen.

Binnenin de constructie bracht Cyriel Buysse op de steenbalk de leuze 'De molen van Deurle heeft eeuwen bestaan, de molen van Deurle moet blijven bestaan' aan. Hieruit blijkt nogmaals Cyriels liefde voor de windmolen van Deurle.

Na de dood van Buysse begon de kleine molen langzaam te verkommeren. Decennialang werd het aan zijn lot overgelaten. In 2001 werd de korenwindmolen van Cyriel officieel beschermd. Drie jaar later demonteerde men het molentje volledig. Het was de bedoeling om de constructie te restaureren, maar dit gebeurde niet. Sindsdien liggen de gedemonteerde stukken in een loods van de gemeente Sint-Martens-Latem te wachten op resauratie.

Verscheidene Deurlenaars vinden het spijtig dat het molentje is verdwenen. De erfgoedvereniging 'Erfgoed Deurle' ijvert ervoor om de constructie in ere te herstellen.

Op 12 oktober en 17 november 2017 organiseerde 'Erfgoed Deurle' twee lezingen waarop het molentje van Deurle in de kijker werd gezet. Als uitsmijter toonde men de steenbalk met de toepasselijke zinsnede van Cyriel Buysse. Laten we hopen dat iedereen de woorden van de schrijver in gedachten heeft.
foto
Jolien Verroeye (fotografen)
17 november 2017