• Twee eeuwenoude knoteiken in de Latemse Hoge Heirweg
Twee eeuwenoude knoteiken in de Latemse Hoge Heirweg
Twee eeuwenoude knoteiken in de Latemse Hoge Heirweg
Twee eeuwenoude knoteiken in de Latemse Hoge Heirweg

Twee eeuwenoude knoteiken in de Latemse Hoge Heirweg

SML_POLS_MVDA_2015_knoteiken Hoge Heirweg

In de Hoge Heirweg te Sint-Martens-Latem staan twee knoteiken. Het zijn niet echt opvallende bomen, maar ze zijn zeer waardevol en eeuwenoud. Het zijn de oudste bomen van Groot-Latem.

De knoteiken werden hoogstwaarschijnlijk aangeplant in de 17de eeuw. Albijn Van den Abeele schreef over deze bomen in zijn publicatie 'houtkanten, hagen, tronken' uit 1863. Volgens hem stonden de eiken er al voor de aanleg van de Kortrijksesteenweg in 1716.

De knoteiken staan nu alleen, maar vroeger maakten ze vermoedelijk deel uit van een haag, een houtkant of stonden ze in een bomenrij met daarin ook opgaande bomen.

De knoteiken waren in het verleden een alledaags beeld. Het gebruik om eiken en andere bomen te knotten is doorheen de jaren sterk afgenomen. Vandaag associeert men het knotten bijna hoofdzakelijk met wilgen.

De twee waardevolle eiken in de Latemse Hoge Heirweg werden in 2010 begrijpelijkerwijze beschermd als monument. In een straal van 7 en 11 meter rond de bomen mogen er geen werken meer uitgevoerd worden zonder de toestemming van het Agentschap voor Onroerend Erfgoed.

Zo hoopt men de bomen nog enkele generaties te laten overleven. Op de eerste foto zien we de knoteik die staat ter hoogte van huisnr. 35, de twee andere foto's tonen de boom aan nr. 47. (bron: Peter Van Herp, gemeente Sint-Martens-Latem)
foto
2015