Albert Servaes (1883-1966)

Albert Servaes (1883-1966)

SML_BDW_2013_020

Albert Servaes (1883-1966) wordt beschouwd als één van de pioniers van het expressionisme in België. Hij maakte gebruik van dikke lijnen en donkere kleuren in zijn werken. Daardoor straalde zijn kunst een zekere rauwheid uit. Servaes' bekendste werk is 'De Kruisweg', die nu wordt bewaard in de abdij Koningshoeven in Nederland. Deze kruisweg geeft treffend het lijden van Christus weer. Albert Servaes' uitbeeldingen van 'De Kruisweg' stonden bol van dramatiek.

Albert Servaes werd geboren in Gent, maar vestigde zich in 1905 in Sint-Martens-Latem. In de beginperiode woonde hij er in een eenvoudig houten gebouwtje. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Albert Servaes meer en meer succes. In 1917 liet hij het vrij imposante 'Torenhuis' bouwen.

Albert Servaes stak zijn bewondering voor Duitse Cultuur niet onder stoelen of banken. Dat bracht hem op het einde van de Tweede Wereldoorlog in een moeilijk parket. Uit angst voor eventuele vervolging vluchtte hij naar Zwitserland. Servaes zou in 1966 in Luzern overlijden.
papierpositief