• De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa
De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa
De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa
De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa
De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa
De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa
De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa
De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa

De ontmoeting tussen Pierre Gevaert en George Ohsawa

SML_2016_EV_PG195

Via de Japanner George Ohsawa die op bezoek komt in Sint-Martens-Latem, wordt de familie Gevaert geintroduceerd in de macrobiotische keuken. Ohsawa ging ervan uit dat je eerst vrede in eigen lichaam moet bereiken voordat je de wereldvrede kan nastreven. Dit kan je, naar de leer van Ohsawa, enkel bekomen door macrobiotisch te eten en een evenwicht te vinden tussen yin en yang. De familie Gevaert verkeerde toen in niet zo’n goede gezondheid en geloofde dat ze hier van verlost kon worden door een biologisch en plantaardig dieet toe te passen dat gebaseerd was op graansoorten.

De familie begon allerlei Japanse producten te importeren en te produceren in het ouderlijke huis en het duurde niet lang voor vrienden en kennissen ook overtuigd werden van de leer van de macrobiotiek. Op deze manier ontstond in 1957 Lima als producent van biologische en natuurvoeding. Het bedrijf zou onder leiding van Pierre Gevaert een leidende rol spelen bij de verspreiding van biologische en macrobiotische voeding in België en Europa. De reeks biologisch geproduceerde voedingsproducten werden vernoemd naar de vrouw van George, Lima Ohsawa.

Het ging hier echter om meer dan producten alleen. Het bedrijf leerde zijn klanten nieuwe eetgewoonten die voortkwamen vanuit de macrobiotische filosofie die Ohsawa ontwikkeld had. Hij was ervan overtuigd dat ziekte een eerste waarschuwing is dat we een verkeerde keuze hebben gemaakt, omdat een gezonde persoon nooit ongelukkig is, volgens George Ohsawa.
foto
1950 tot 1980
Pierre Gevaert, bruikleen