Bezoek van Garry Davis

Bezoek van Garry Davis

SML_2015_EV_PG225

Deze foto werd genomen op dinsdag 20 november 1956 ten huize Gevaert-Minne. Aan tafel zit Garry Davis (2de van links) omringt door Edgar Gevaert, Marie Minne en enkele van hun kinderen.

Gareth “Garry” Davis was een Amerikaanse acteur en vredesactivist. Hij was in zijn vroege leven Broadway-acteur geweest en was tijdens de tweede wereldoorlog ingezet als bommenwerper piloot. Naar aanleiding van zijn eigen daden tijdens de oorlog in dienst van het Amerikaanse leger, besluit hij in 1948 in Parijs het Amerikaanse burgerschap op te geven om wereldburger te worden. In Frankrijk kan hij rekenen op de steun van o.a. André Gide en Albert Camus. Hij roept in 1948 De verenigde Naties op tot “één regering voor één wereld” en krijgt met die slogan 20 000 mensen op straat. Hij was namelijk één van de bedenkers van het wereld paspoort, een reisdocument dat gebaseerd is op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en het concept wereldburger. Naar aanleiding van deze actie verklaren Eleanor Roosevelt en Albert Einstein hem te steunen.

Zijn ideologie komt overeen met het gedachtegoed van Edgar Gevaert. Ze werken dan ook samen aan het Belgische tijdschrift 'Parlement' en richten het ‘World Government for Wold Citizens’ op. Davis bleef zich tot aan zijn dood inzetten voor de vrede en overleed uiteindelijk in 2013 op 91-jarige leeftijd.
foto
20 november 1956
Pierre Gevaert, bruikleen