Journalist en dichter Napoleon Destanberg

Journalist en dichter Napoleon Destanberg

SML_2015_EV_PG078

Napoleon Destanberg werd geboren in Gent op 7 februari 1829. Zijn ouders hadden een groentewinkel in de Lange Munt in het centrum van Gent. Na een poging om rechten te studenten aan de Rijksuniversiteit in Gent, beslist hij om journalist te worden bij de progressieve krant 'De Broedermin'.

Hij huwde met Lucy Vereecken en met hun gezin woonden zij in Sint-Amandsberg. Later ging hij in de redactie van de krant 'De Stad Gent', die voortgekomen was uit 'De Broedermin'. Helaas werden veel van zijn artikels rechtstreeks in de prullenmand gegooid door de weinig volkse en Vlaamsgezinde hoofdredacteur van de krant. Hierdoor werden de laatste jaren van zijn leven vergald want hij had heel fel het gevoel dat zijn pen en dus ook zijn stem het zwijgen opgelegd werd. Napoleon kon zich echter geen verzet permitteren vanwege de zes monden die hij thuis te voeden had.

Op 1 september 1875 sterft hij in zijn woning in Sint-Amandsberg, hij werd amper 46 jaar oud. Hij schreef in zijn leven 113 toneelstukken en ontelbaar veel gelegenheidsgedichten.

Napoleon is de vader van Jos├ęphine, de vrouw van George Minne.
foto
1875
Pierre Gevaert