De gebouwen van het 'pensionnat Saint-Henri'

De gebouwen van het 'pensionnat Saint-Henri'

PS_2022_lithoSint-Henri

in het schooljaar 1864-1865  werd het Sint-Hendrikscollege te Deinze opgericht. 'Sint-Henri' was aanvankelijk  een pensionaat voor jongens. Als locatie werd de voormalige stokerij Delaey aan de Leie uitgekozen. Het 18de-eeuwse herenhuis van de stokerij deed dienst als eerste schoolgebouw.  Later werd deze woonst ingewerkt in de nieuwe neogotische schoolgebouwen.

De school kreeg de naam 'pensionnat Saint-Henri'. De naam 'Saint- Henri' was niet toevallig gekozen.  St.-Hendricus was de patroonheilige van Henri Bracq.  Bracq was bisschop van Gent ten tijde van de oprichting van het Deinse college. Het was het eerste bisschoppelijk college dat tijdens zijn episcopaat werd gesticht. Het feit dat de naam van de school naar hem verwees zal het ego van de Gentse bisschop wel hebben gestreeld.

Tussen 1865 en 1911 werd de naam 'Pensionnat St.-Henri' gebruikt.  Vanaf 1911 hanteerde men de naam 'Sint-Hendriksgesticht'. De naam 'Sint-Hendrikscollege' werd in 1944 in het leven geroepen.
Het gebouwenbestand heeft doorheen de tijd verschillende grote wijzigingen ondergaan.  De gevel aan de zijde van de Leie is wel vrij goed bewaard gebleven.
Deinze
eind 19de eeuw