• Café 't Vliegend Paard
Café 't Vliegend Paard
Café 't Vliegend Paard
Café 't Vliegend Paard
Café 't Vliegend Paard
Café 't Vliegend Paard
Café 't Vliegend Paard

Café 't Vliegend Paard

N_P_N_MVDA_2014_007

Café ’t Vliegend Paard is één van de laatste volkscafé's van Nazareth. Het gebouw dateert uit 1871 en had een hele tijd twee functies. Enerzijds deed het dienst als café, anderzijds was er ook een textielwinkeltje gevestigd. De twee deuren in het ingewerkte portaal zijn een overblijfsel van deze dubbele functie. In 1959 sloot de textielwinkel de deuren. In die periode volgden er nog veranderingen, want het feestzaaltje achter het café werd toen afgebroken.

Het interieur van ’t Vliegend Paard dateert hoofdzakelijk uit de jaren 1970. De jukebox is een opvallend element, want de rest van de aankleding van het café is sober. De single van de Nazarethse muziekgroep uit de jaren 1960-1970, The Green Leaves, 'Please Remember' zou zich nog in de keuzelijst bevinden, maar is niet zichtbaar.

Op deze erfgoedbank kan men ook een mooie huwelijksfoto vinden die in 1939 is genomen voor de gevel van het café. Op de andere foto's zie je hoe het interieur nog grotendeels intact gebleven is anno 2014. Onder andere de tegelvloer is nog authentiek.

Een detailfoto geeft ook een mooi beeld van de gevel, die nog steeds beraapt is, een typische bezettingstechniek uit de vorige eeuw die alsmaar minder te vinden is. De naam van het café zou kunnen verwijzen naar de renpaarden die achter het café werden gehouden door Albert "Bèrke" Van Hoecke.
foto
Manuel Van den Abeele (fotografen)
Jolien Verroeye (fotografen)
Nazareth
2014