• Postkaart met afbeelding Sint-Vincentiuskapel te Deinze
Postkaart met afbeelding Sint-Vincentiuskapel te Deinze
Postkaart met afbeelding Sint-Vincentiuskapel te Deinze

Postkaart met afbeelding Sint-Vincentiuskapel te Deinze

N_MVDA_MVDA_2015_kapel Sint-Vincentius

De zusters van het Sint-Vincentiusklooster te Deinze maakten zich verdienstelijk in de gezondheidszorg en het onderwijs.

Deze postkaart geeft ons een beeld van het interieur van de kloosterkapel. Dit gebouw heeft de allures van een kerk. Dit bedehuis werd opgetrokken in de periode 1937-1939 naar de plannen van architect Mertens. Het verving een oudere en kleinere kapel.

De leerlingen moesten iedere dag in de kapel naar de mis. Deze kapel was en is op architecturaal gebied één van de mooiste van de regio. De tribune zijn zeer mooi uitgewerkt. Eveneens opvallend zijn de mooie motieven in de vloer.

Deze achterkant van deze postkaart is ook het vermelden waard. Een meisje schrijft naar haar ouders dat ze er naar uitkijkt om in de vakantie naar huis te komen. Het pensionaatsregime was vrij hard. De leerlingen verbleven altijd een aantal maanden onafgebroken in het pensionaat. Ze wisten meestal niet wat er thuis allemaal gebeurd. In zekere zin zorgde het pensionaat ervoor dat ze wat vervreemdden van thuis.

Geen wonder dat de meisjes zich verheugden op de vakantie.
postkaart
Deinze
jaren 1940