• De beeltenis van wielerkampioen Rik Van Steenbergen op etiket van Eekse firma
De beeltenis van wielerkampioen Rik Van Steenbergen op etiket van Eekse firma
De beeltenis van wielerkampioen Rik Van Steenbergen op etiket van Eekse firma

De beeltenis van wielerkampioen Rik Van Steenbergen op etiket van Eekse firma

N_DC_MVDA_2017_etiket Rik Van Steenbergen

De naam Valère Claeys zal bij de oudere Ekenaren nog een belletje doen rinkelen. Hij was schepen van het dorp tot de fusie met Nazareth in 1977, maar had ook een limonadefabriekje. Dit fabriekje lag langs Steenweg (het huidige nr. 95). Valère bracht zijn limonades op de markt onder de merknaam 'Val Solar'. De producten van de firma Claeys vonden vooral afnemers in de eigen regio.

Vroeger dronken de mensen in de winter weinig of geen limonade. Valère Claeys moest een manier vinden om zijn bedrijf ook in de winterperiode draaiende te houden. Hij startte daarom met het brouwen van een aperitief. Valère maakte eveneens een droge variant (zonder suiker) van het aperitief, een 'Brut-versie'.

De etiketten die op de flessen kwamen zien we hier. Ze werden opgesteld in het Frans. Valère Claeys had oog voor 'marketing avant-la-lettre'. Op het etiket plaatste hij het portret van de piepjonge Belgische nationale kampioen wielrennen Rik Van Steenbergen (Rik werd al op zijn 19de een eerste keer Belgisch kampioen bij de beroepsrenners). Het aperitief heette heel toepasselijk 'Rik', de Brut-variant 'R. Van Steenbergen'. Vandaag de dag zou men een serieuze som moeten betalen om de naam en de foto van een wielerkampioen aan een product te verbinden, maar Valère Claeys moest niet diep in zijn portefeuille tasten.

Hij was immers goed bevriend met Rik Van Steenbergen. Bij koersen in de streek gebruikte Rik huize Claeys als uitvalsbasis. Zodoende kwam de wielerkampioen regelmatig in Eke. Veel Ekenaren kenden hem, want hij durfde wel een keertje een café binnen te stappen. De boog kon niet altijd gespannen staan.

Valère Claeys was eveneens actief in het Eeks sportcomité. Door zijn vriendschapsband met Rik slaagde hij erin om telkens grote namen naar de wielerwedstrijd in het dorp te lokken.

'Grote Rik' bleef lang contact houden met familie Claeys. Voor het gouden huwelijksjubileum van Valère en zijn echtgenote Margriet zakte de drievoudige wereldkampioen nog eens af naar Eke. Zijn komst wekte een zweem van nostalgie op. De Ekenaren waren hem niet vergeten en hij hen niet.

Deze 2 mooie etiketten roepen ook nostalgie op.
Nazareth
einde Tweede Wereldoorlog