• Medewerkers van de LIMAfabriek
Medewerkers van de LIMAfabriek
Medewerkers van de LIMAfabriek

Medewerkers van de LIMAfabriek

N_2014_JV_CvC01

Op deze beide foto's zien we enkele medewerkers van de natuurvoedingsfabriek LIMA, gevestigd in Sint-Martens-Latem. Deze foto dateert uit 1963 toen de fabriek al een aantal jaar actief was. Tegenover de fabriek in de Edgar Gevaertdreef zou in de jaren 1960-1970 ook nog een commune ontstaan waar men de vegetarische keuken kon uitproberen en op zondag live muziek beluisteren.

De familie Gevaert (met pater familias kunstschilder Edgar Gevaert) was nl. sinds 1957 in de ban van macrobiotiek en natuurvoeding. Dit ten gevolge van een bezoek van Japanner George Ohsawa aan de familie en hun Wereldparlement met Wereldburgers die men er na WOII had gesticht. Hij overtuigde hen ook hun innerlijke zelve te versterken door bewuster om te gaan met voeding. In die optiek ontstond de fabriek LIMA, genoemd naar de vrouw van George, die vooral met de productie van rijstwafels, muesli en zuurdesembrood bekendheid verwierf.

Op deze foto's nemen enkele werknemers een welverdiende pauze aan het bakhuisje waar men altijd de broden liet afkoelen. Op de eerste foto zijn van links naar rechts herkenbaar: bakkersknecht Martin Claus (afkomstig uit Astene), Simonne? (echtgenote van Clément Haelemeersch), Frieda Vlerick (afkomstig uit Deurle), Christiana Van Caeneghem (afkomstig uit Nazareth en sinds haar 14de aan het werk bij LIMA), Nicole Van Torhout (afkomstig uit De Pinte) en de bakker zelf die afkomstig was uit Harelbeke, Aurele Persyn.
foto
1963
Christiana Van Caeneghem, bruikleen