• De Zevergemse beroepsrenner Lucien Mathys
De Zevergemse beroepsrenner Lucien Mathys
De Zevergemse beroepsrenner Lucien Mathys

De Zevergemse beroepsrenner Lucien Mathys

MVDA_20221116_001

Lucien Mathys werd in 1924 in Zevergem geboren.  Hij bleek een talentvol jong wielrenner. In 1945 won Lucien het Belgische Kampioenschap wielrennen voor Onafhankelijken.  Een carrière als beroepsrenner wachtte.  Van 1946 tot 1962 was hij prof; Lucien reed voor Groene Leeuw.

Lucien Mathys was een degelijke renner, maar hij vond nooit aansluiting bij de echte top. In 1951 won hij wel het eindklassement van de ronde van België. In diezelfde ronde won Lucien ook één rit.  Een ander mooi resultaat was de derde plaats in Gent-Wevelgem in de editie van 1957.

Lucien Mathys was op zijn best in de kleinere profkoersen. Met de regelmaat van klok zette hij goede prestaties neer in deze wedstrijden.
Zo won Lucien ook verscheidene koersen in zijn geboortestreek.
Mathys bleef bijna zijn hele leven trouw aan Zevergem. Hij woonde in café De Cuba. Lucien was daar destijds bij zijn schoonouders gaan inwonen.
Na zijn wielercarrière was Lucien Mathys actief als boomsnoeier.  In 2010 stierf hij in Gavere.

Op deze fotokaart zien we vooraan een portretfoto van Lucien Mathys. Op de achterzijde staan zijn beste resultaten. Opvallend is de verschillende schrijfwijze van de naam 'Lucien Mathys' op beide zijden van de kaart.
Deze kaart zat bij een pakje kauwgom en was een 'collectors item'. Ze werd uitgegeven door de 'Belgium Chewing Gum LTD S.A.' Deze firma was gevestigd in Deurne.
fotokaart
De Pinte
eind jaren 1950