De Deinsche Burger: zondag 19 februari 1882

De Deinsche Burger: zondag 19 februari 1882

MDL_DDB_18820219

Weergave van De Deinsche Burger van zondag 19 februari 1882. De krant telt 4 pagina's en verschijnt enkel op zondag. Op de eerste pagina staat het buitenland nieuws. Het binnenlands nieuws staat op pagina 2. Op pagina 3 staan "Handelsberichten en Aankondigingen". Op pagina 4 staan reclameboodschappen.

Buitenland. In april wordt in Parijs een congres gehouden over de problematiek kerk en staat. Het is de bedoeling om nadien een wetsvoorstel in te dienen om deze problematiek te regelen. In Duitsland heeft een moeder haar vijf kinderen omgebracht en nadien gepoogd zelfmoord te plegen. Gebrek aan bestaansmiddelen is de oorzaak van dit drama. In Turkije heerst een sprinkhanenplaag en daar hebben ze een Turkse oplossing voor: het lezen waard.

Binnenland. De toneelmaatschappij "Hoop in de Toekomst" uit Deinze is in de toneelwedstrijd van Waregem bekroond. Dezelfde toneelmaatschappij schrijft zelf een wedstrijd uit voor drama's en blijspelen zonder vrouwenrollen. Bij Koninklijk Besluit van 11 februari mag er in de kerk van Bachte-Maria-Leerne een predikstoel geplaatst worden. De brug over de Leie tussen Leerne en Deurle wordt vanaf 14 februari over genomen door de Staat en wordt ook tolvrij. In het onderzoek naar de dubbele moord in Lovendegem zijn er twee vermoedelijke daders aangehouden. Het bankroet van een wisselhandelaar in Turnhout zorgt voor grote financiƫle problemen binnen de plaatselijke bank. Heel wat klanten zijn hun geld kwijt en bedrijven zijn hun kredieten kwijt.
krant
Deinze
19 februari 1882