De Deinsche Burger: Zondag 1 januari 1882

De Deinsche Burger: Zondag 1 januari 1882

MDL_DDB_18820101

Weergave van De Deinsche Burger van zondag 1 januari 1882. De eerste krant van de tweede jaargang. De krant telt 4 pagina's en verschijnt enkel op zondag. De eerste pagina heeft 3 rubrieken: de uurregeling van de lokale treinen, de berichten uit het buitenland en een vervolgverhaal. Binnenlands nieuws staat op pagina 2. Op pagina 3 staan "Handelsberichten en Aankondigingen". Op pagina 4 staan reclameboodschappen. Opmerkelijk: nergens in deze (katholieke) krant wordt een nieuwjaarswens geuit.

Buitenland. In zijn zoektocht naar een eventuele nieuwe vestigingsplaats voor de Heilige Stoel heeft Paus Leo XIII een aanbod gekregen om naar het Duitse Fulda te verhuizen. In St.-Petersburg is een geplande aanslag op de tsaar tijdig ontdekt. In Berlijn is een merkwaardige afpersing tijdig verijdeld. Een opvallend uitgebreid verslag werd hieraan gewijd.

Binnenland. In de stations van Duffel, Schaarbeek, Tienen en Aalst is er telkens een persoon gegrepen door een trein en overleden. In Kapellen is een ongeval op het nippertje vermeden. Verder veel berichten over inbraak en roof en dit merkwaardig bericht over een feest voor de honderdjarige Lamproye uit Moxhe in Haspengauw: Op het feest waren al de 237 kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen aanwezig.
krant
Gebroeders Van Coppenolle (uitgevers)
Deinze
1 januari 1882