De Deinsche Burger: zondag 9 oktober 1881

De Deinsche Burger: zondag 9 oktober 1881

MDL_DDB_18811009

Weergave van De Deinsche Burger van zondag 9 oktober 1881. De krant telt 4 pagina's en verschijnt enkel op zondag. De eerste pagina heeft 3 rubrieken: de uurregeling van de lokale treinen, de berichten uit het buitenland en een vervolgverhaal. Binnenlands nieuws staat op pagina 2. Op pagina 3 staan "Handelsberichten en Aankondigingen". Op pagina 4 staan reclameboodschappen.

Buitenland. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de inlijving van Rome in Italiƫ heeft paus Leo XIII aan een deputatie Romeinen verklaard dat hij, gezien de spanningen met de Italiaanse regering, eraan denkt Vaticaanstad te verlaten. In Tunis mogen de Joden 's avonds geen lantaarn dragen. Ze moeten hun schoenen uitdoen als ze voorbij een moskee komen en er zijn heel veel moskeeƫn in Tunis. Ze mogen ook niet te paard gaan en ook niet op de stoep lopen. Ze mogen ook geen rechtszaak aanspannen tegen een mohammedaan en tenslotte moeten ze ook speciale kledij dragen. In de Amerikaanse staat Michigan zijn er enorme bosbranden geweest. Duizend vierkante mijlen bos en vele dorpen zijn verwoest. Er zijn 500 doden en 10.000 daklozen. De brand is uiteindelijk door een hevig onweer geblust. Er is een nieuw vervolgverhaal: "Reginald van Valkenburg", Limburgse taferelen door Lodewijk Janssens.

Binnenland. In Deinze is er een aanrijding geweest tussen twee koetsen. Er is een licht gewonde, een jong meisje. De gebroeders Verdyck hebben met hun paardenmolen tijdens de kermis in Deinze een speciale vertoning gehouden voor de armen. Ze hebben 53,66 frank ingezameld. In Mechelen is de wolfabriek aan de Dijle volledig door brand vernield. In de Nationale Bank in Antwerpen is een jonge dame beroofd van 600 goudfranken.
krant
Deinze
9 oktober 1881