De Deinsche Burger: zondag 29 mei 1881

De Deinsche Burger: zondag 29 mei 1881

MDL_DDB_18810529

Weergave van De Deinsche Burger van zondag 29 mei 1881. De krant telt 4 pagina's en verschijnt enkel op zondag. De eerste pagina heeft 3 rubrieken: de uurregeling van de lokale treinen, de berichten uit het buitenland en een vervolgverhaal. Binnenlands nieuws staat op pagina 2. Op pagina 3 staan "Handelsberichten en Aankondigingen". Op pagina 4 staan reclameboodschappen.

Buitenland. In Parijs hebben de Nihilisten een grote meeting gehouden in het Circus Fernando. Jodenjacht in Odessa (Rusland). Duizenden oproerkraaiers zijn de Joodse wijken binnen gestormd en hebben er enorme ravage veroorzaakt. In het Londense Hyde Park wordt er betoogd voor de afschaffing van de dwangwetten tegen Ierland. In Tunesiƫ bezetten de Franse troepen steeds meer gebied. De Bey van Tunis (prefect die het Ottomaanse rijk vertegenwoordigde) heeft zich teruggetrokken in de heilige stad Kairuan.

Binnenland. De Trappistenabdij van Achel is deels verwoest door een hevige brand in de kaarsenmakerij. In Luik is een wapenmaker veroordeeld tot een maand gevangenis voor onvrijwillige doodslag op zijn dochter. Zijn kinderen waren het resterende poeder uit de hulzen van afgedankte kardoezen aan het halen. De dochter gebruikte een metalen haarspeld in plaats van een houten stok en dat heeft het poeder doen ontbranden.
krant
Gustaaf Van Coppenolle (uitgevers)
Deinze
29 mei 1881