Portretfoto Richard Minne

Portretfoto Richard Minne

HKLvN_2022_RichardMinne

Richard Minne (1891-1965) heeft zijn plaats bij de belangrijkste Vlaamse prozaschrijvers en dichters van de 20ste eeuw.
Daarnaast was hij ook literair criticus.
In 1908 schreef Richard zijn eerste stukjes. Gedurende zijn hele loopbaan publiceerde hij zeer regelmatig in tijdschriften.  Hij was ook mede-oprichter van het tijdschrift ' t Fonteintje'. 

Minne was een soms nukkig, tegendraads en melancholisch man.  Die eigenschappen schemeren ook door in zijn literatuur. Minne begon zijn betere werken vanaf de jaren 1920 te schrijven. Tot Richards bekendste werken horen 'In den zoeten inval' (1927) 'Heineke Vos' (1933) en 'Wolfijzers en Schietgeweren (1942). Met dit laatste werk oogstte Richard Minne veel succes. In 1946 won hij er de Driejaarlijkse Prijs voor romans en verhalend proza mee.

Zijn geboortestad Gent speelde heel zijn leven een belangrijke rol in zijn werk.  Toch had Richard een belangrijke link met onze regio. Na zijn huwelijk met zijn echtgenote Julienne woonde hij anderhalf jaar boven een herberg in Bachte-Maria-Leerne.
Na een verblijl in Waarschoot (waar hij het als landbouwer probeerde) vestigde Minne zich definitief in Sint-Martens-Latem. In het dorp bracht hij een belangrijk deel van zijn leven door.  Richard overleed er op 73-jarige leeftijd en werd begraven op het Latemse kerkhof.
In Nederland is het oeuvre van Minne bekender dan in Vlaanderen. Zo prijkte een tekst van Richard Minne op het doodsprentje van de Nederlandse schrijver Gerard Reve.
foto
jaren 1950