Componist Louis De Meester ontvangt eredoctoraat

Componist Louis De Meester ontvangt eredoctoraat

G_VVVG_MVDA_2020_L. De Meester

Louis De Meester was één van de grootste Belgische componisten van de 20ste eeuw. Hij was een pionier inzake elektronische muziek. De Meester was een autodidact. Hij viel echter snel op door zijn zijn grote muzikale talent. Zo zou hij zichzelf op zes weken tijd noten hebben leren lezen.

Louis werkte een belangrijk deel van zijn carrière voor de openbare omroep. Het was daar dat hij volop experimenteerde met elektronisch--akoestische muziek. In de beginperiode begrepen weinigen het nut van dergelijke 'rare muziek'. De Meester was ook één van de eersten die samples gebruikte.

In 1957 won hij de Italia-prijs met de radio-opera 'De verzoeking van Sint-Antonius'. Deze opera viel op door het gebruik van elektronische middelen. Langzaamaan werd het werk van Louis ook naar waarde geschat. In 1961 kreeg hij de kans om artistiek directeur van het Instituut voor Pyscho-Akoestische Muziek te worden. In 1969 ging De Meester op pensioen, maar hij bleef componeren.

Na zijn pensionering ontving Louis nog verschillende eerbewijzen. Hij won in 1979 de vijfjaarlijkse Staatsprijs voor Compositie en in 1980 werd hij doctor honoris casu aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent. Deze foto is genomen tijdens de ceremonie. Louis De Meester ontvangt hier persoonlijke felicitaties van koning Boudewijn. De hoogwaardigheidsbekleders waren in grote getale aanwezig, want men vierde ook het 50-jarig jubileum van het vernederlandsen van de Gentse universiteit.

Louis De Meester heeft een duidelijke link met de streek. Hij bracht het laatste deel van zijn leven door in Semmerzake. De straat waarin hij woonde kreeg ook zijn naam.
positief (foto)
Gavere
17-11-1980