• Zilveren Sint-Sebastiaansbeeld even in het bezit van de Asperse Sint-Sebastiaansgilde
Zilveren Sint-Sebastiaansbeeld even in het bezit van de Asperse Sint-Sebastiaansgilde
Zilveren Sint-Sebastiaansbeeld even in het bezit van de Asperse Sint-Sebastiaansgilde

Zilveren Sint-Sebastiaansbeeld even in het bezit van de Asperse Sint-Sebastiaansgilde

CLS_Gavere
G_POLS_MVDA_2017_zilveren Sint-Sebastiaansbeeld geschonken door Albert

In 2016 won de Asperse Sint-Sebastiaansgilde het nationaal kampioenschap 'boogschieten op de staande wip'. Dit was een onvervalste krachttoer. De Asperlingen werden eerst sectorkampioen te Zeveneken. Daarna volgde de nationale finale in het Antwerpse Kallo. Aan die finale deden maar liefst 380 ploegen mee. De Sint-Sebastiaansgilde van Asper kroonde zich verdiend kampioen.

Dankzij deze knappe overwinning mochten de boogschutters van Asper 'De Eeuwigdurende Wisselbeker van Albert I' voor één jaar mee naar huis nemen. Het gaat niet om een echte 'beker', maar om een mooi zilveren Sint-Sebastiaansbeeld. De heilige wordt traditioneel weergegeven. Hij is vastgebonden aan een boom en zijn lichaam is doorzeefd met pijlen.

Het beeld werd in 1931 door de toenmalig Belgische koning Albert I aan de 'Belgische Bond der Wipschutters' geschonken. Het kleinood wordt jaarlijks in bruikleen gegeven aan de regerend Belgisch kampioen.

Het zilveren Sint-Sebastiaansbeeld is tot eind maart 2017 te zien in De Poort te Gavere. Het beeld wordt er getoond naar aanleiding van de tentoonstelling over de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan van Asper.

De Asperlingen hebben de wisselbeker nog tot 17 september 2017 in hun bezit. Op die dag wordt immers het volgende Belgisch kampioenschap 'boogschieten op de staande wip georganiseerd'.
foto
Gavere
2017