Koningsbreuk van de Asperse Sint-Sebastiaansgilde

Koningsbreuk van de Asperse Sint-Sebastiaansgilde

CLS_Gavere
G_POLS_MVDA_2017_breuk Asperse Sint-Sebastiaansgilde

De Sint-Sebastiaansgilde van Asper is één van de oudste schuttersgilden van de regio. Deze handbooggilde werd in 1492 voor het eerst in de bronnen vermeld, maar zou zijn opgericht in 1420.

Eén van de waardevolste bezittingen van de Sint-Sebastiaansgilde van Asper is hun koningsbreuk. Dit is een soort halsketting die fier werd gedragen door de winnaar van de koningsschieting. Een 'koningsschieting' is een wedstrijd waarbij men enkel naar de hoofdvogel op de wip mikt.

We zien de koningsbreuk hier centraal op de foto. Het stuk dateert uit 1660 en werd gemaakt in Oudenaarde. Het pronkstuk is vervaardigd uit gedreven zilver en weegt 335 gram. In 1971 werd de breuk op een linnen borstdoek bevestigd. De zilveren plaatjes werden toen ook op het linnen doek aangebracht. De naam van de winnaar van de jaarlijkse koningsschieting wordt telkens in een zilveren plaatje gegrift. Dit gebruik is al sinds 1959 in voege en is een eer voor de gildekoning. De grootse eer blijft natuurlijk wel het mogen dragen van de 17de-eeuwse breuk.

Generaties Asperse gildekoningen hebben de kostbare breuk al om de hals gehad. De koningsbreuk wordt tot eind maart 2017 geëxposeerd tijdens de tentoonstelling 'Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan Asper'. Deze tentoonstelling gaat door in de Poort te Gavere.
foto
Gavere
2017