De Vijflink

De Vijflink

CLS_Gavere
G_POLS_MVDA_2014_003

In 1996 gingen de gemeentes Gavere, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem een samenwerkingsverbond aan op cultureel en toeristisch vlak onder de naam ‘Vijf voor Vijf’. De gemeentes beseften dat deze samenwerking nodig was om een breder draagvlak voor hun acties te creëren.

De samenwerking resulteerde in geslaagde projecten zoals ‘Dag van de kleine monumenten’, ‘Gluren bij de buren’ en ‘Vensters’. In 2000 schreef ‘Vijflink’ een beeldhouwwedstrijd om het vijfjarige bestaan van het verbond te vieren. Het ontwerp van de heer Huyghe uit Melle haalde het. Hij ontwierp een monumentale abstracte vrouwenfiguur.

Dit monument werd toepasselijk in vijfvoud gemaakt en kreeg in iedere gemeente van de ‘Vijflink’ een plek in openlucht. De beelden zijn telkens identiek om de onderlinge verbondenheid te benadrukken. Het arduinen monument onderstreepte de succesvolle culturele en toeristische samenwerking tussen de vijf dorpen.

Jammer genoeg ging deze samenwerking in 2004 ter ziele doordat de gemeentes van het verbond verschillende visies begonnen te ontwikkelen.
foto
Nazareth
2014