Oorlogsmonument Dikkelvenne

Oorlogsmonument Dikkelvenne

G_POLS_MVDA_2013_003

Het oorlogsgedenkteken van Dikkelvenne bepaalt mee het uitzicht van de Sint-Petruskerk. Het monument in witte natuursteen is immers ingewerkt in de linkerzijde van de voorgevel van de parochiekerk.

Het oorlogsgedenkteken van Dikkelvenne eert alle omgekomen dorpelingen van de beide wereldoorlogen. Het monument werd ingehuldigd tijdens de plaatselijke Vredesfeesten op 25 en 26 april 1921.

Het oorlogsmonument van Dikkelvenne bestaat uit twee delen. Het bovenste deel wordt ingenomen door een uitgehouwen tafereel in laagreliëf onder een rondbogige nis. Onder het tafereel staat in vergulde letters te lezen ‘Bidt voor uwe betreurde medeburgers’. Daaropvolgend zijn er plaketten aangebracht met de opsomming van de omgekomen ‘Opgeëischten’, ‘De Soldaten’ en ‘De Slachtoffers der beschieting.’ Boven de namen van de slachtoffers van Dikkelvenne zijn twee lauwerkransen in laagreliëf en een decoratieve motief met een kruis, geweer en een palmtak gebeiteld. Voorts zijn onderaan de jaartallen ‘1914-1918’ in de natuursteen gehakt. Na 1945 werden extra plaketten aan dit monument bevestigd met daarop de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Het meest opvallende element aan dit monument is natuurlijk het uitgehouwen tafereel. Een jonge frontsoldaat wordt ten halve lijve uitgebeeld in het loopgraf. In zijn rechterhand houdt hij een vlaggenstok met vaandel vast, terwijl hij met zijn linkerhand een geweer torst. De jongeman heeft de ogen en mond opengesperd. Hij lijkt dodelijk getroffen. Boven zijn hoofd is de leuze voor ‘God en vaderland’ aangebracht.

Dit oorlogsgedenkteken is een voorstelling van een gevallen soldaat. Men brengt met dit tafereel zelfs hulde aan één bepaalde gesneuvelde soldaat. De jonge stervende soldaat op het monument is de 19-jarige Karel Henricus, graaf van Marchant en d’Ansenbourg. Hij kwam om tijdens de gevechten aan de IJzer op 11 oktober 1915.

De familie d’Asenbourg de Spangen bekostigde dit gedenkteken samen met het monument aan de rechterzijde van de voorgevel van de parochiekerk. Dit monument stelt de ‘Calvarieberg’ voor. Het is niet verwonderlijk dat de jonge gesneuvelde graaf extra wordt geëerd op het oorlogsgedenkteken. Zijn familie was de drijvende kracht achter de realisatie. De Leuvense beeldhouwer Frantz Vermeylen (1857-1922) vervaardigde het oorlogsgedenkteken.
foto
Manuel Van den Abeele (fotografen)
(beeldhouwers)
2012