Verzetvrouw Marie-Joseph Versichele wordt feestelijk ingehaald in haar geboortestad Deinze

Verzetvrouw Marie-Joseph Versichele wordt feestelijk ingehaald in haar geboortestad Deinze

GN_20241009_001

Marie-Joseph Versichele (1925-2004) was een moedig Deins meisje. Ze maakte zich zeer verdienstelijk in de Tweede Wereldoorlog. Marie-Joseph kwam uit een familie van moedige mensen, want haar moeder en broer waren tijdens W.O.II allebei aangesloten bij het verzet. In 1942 werd Marie-Joseph Versichele ook lid van het Geheim Leger. Per fiets smokkelde ze geheime boodschappen, anti-Duitse pers  en wapens voorbij de wachtposten. Marie-Joseph boezemde vertrouwen in, want ze schopte het tot sergeant binnen het verzet. In die hoedanigheid stuurde ze zeven weerstanders aan.

In 1944 kwam het meisje in het vizier van de Gestapo. Ze werd opgepakt en opgesloten in de Nieuwe Wandeling te Gent. De Duitse bezetter folterde haar, maar Marie-Joseph loste niets over haar kameraden.  Ze werd daarna vanuit de Gentse gevangenis gedeporteerd naar het concentratiekamp Ravensbrück. Dit kamp was voorbehouden voor vrouwen.

In Ravensbrück waren de levensomstandigheden hels, maar Marie-Joseph had geluk. Na een korte tijd in Ravensbrück werd ze overgeplaatst naar het werkkamp Salzwedel. Het gevangenisregime was daar iets milder. 

Op 12 juni 1945 werd Salzwedel bevrijd door Amerikaanse troepen. Marie-Joseph Versichele kon naar haar geboortestad terugkeren.  Ze werd met een stoet onthaald. Deze foto is genomen tijdens die stoet. Marie-Joseph  genoot -vanop een Willy-jeep- zichtbaar van de hulde die haar te beurt viel.
foto
Deinze
1945