Libanonceder op het domein 'De Ceder'

Libanonceder op het domein 'De Ceder'

D_VVVLS_MVDA_2016_33

Op het domein van het vakantiecentrum 'De Ceder' te Astene stond vroeger een mooie Libanonceder. De boom werd vermoedelijk in de 19de eeuw aangeplant door de adellijke familie de Denterghem de Kerckhove. Het terrein was toen immers een kasteeldomein.

Het is niet verwonderlijk dat de familie een Libanonceder liet aanplanten in hun park. Uitheemse bomen waren in die periode een statussymbool voor de elite.

In 1928 werd het kasteel en het bijhorende park verkocht aan de socialistische maatschappij. Zij vormden het kasteel om tot preventorium 'Home Edward Anseele'. De Libanonceder bleef het pronkstuk van het domein.

Aan het einde van de jaren 1970 werd het kasteel gesloopt.De Bond Moyson liet een nieuw vakantiecentrum bouwen. Dit vakantiecentrum werd vernoemd naar de prachtige boom op het domein.

De Libanonceder bleef nog een hele tijd het symbool van het vakantiecentrum 'De Ceder'. In de jaren 2000 bleek dat de boom echter ziek was en zou sterven.

De ceder werd uit veiligheidsoverwegingen gedeeltelijk omgehakt. Het overblijvende deel van de stam werd door 2 Deinse kunstenaars omgevormd tot een kunstwerk. Zo is de prachtige boom toch niet volledige verloren gegaan.

Op deze postkaart uit de jaren '80 van vorige eeuw zien we de mooie Libanonceder nog in volle glorie.
postkaart
Deinze
jaren 1980