Meigems dialect uit 1967

D_UGent_2015_JV_Meigem

André, landbouwer uit Meigem en geboren in 1909 vertelt in het plaatselijk dialect over het werk op het boerenhof, de vlasbewerking en brood bakken. Verder vertelt hij over zijn geliefde bezigheden: hij was een uitstekend bolspeler, hij was keeper in de voetbalploeg van Meigem en hij was heel actief in de toneelvereniging. Ook de bloedprocessie van Meigem komt aan bod. De opname bevat daarnaast een aangrijpende getuigenis over de gruwelijkheden die tijdens WO II in Meigem zijn gebeurd.

Hierna volgt een overzicht van de inhoud van dit fragment, in tijd afgebakend:

04:05 - Het leven op het hof en in de vlasteelt en hoe de kinderen meehielpen en wat de mechanisatie betekende voor de boerenstiel.

07:16 - Het Meigems toneel: André heeft op school altijd toneel gespeeld, eerst kleine rolletjes, later grote. Hij vertelt over de andere toneelspelers,hun kwaliteiten en tekorten. Meigem stond bekend om het toneel, zo was er een successtuk bij de bevrijding. Maar de vereniging moest stoppen uit armoede, er kwam minder volk, dus waren er minder inkomsten.

17:43 - Meigem had veel vrijetijdsgelegenheden. Meigem stond bvb. bekend om zijn jeneverdrinkers, vroeger waren er 36 herbergen, nu (anno 1967) nog drie. Ook werd veel gebold, André zelf heeft ooit de eerste prijs gebold, bollen is een talent. In Meigem gebruikte men kleine platte bollen. Ook voetballen was populair. André was doelman, de schoenen van destijds wogen anderhalve kilo!

26:47 - De Tweede Wereldoorlog. André is nooit soldaat geweest: hij heeft alles in Meigem meegemaakt, de slag bij Meigem, de burgers die werden doodgeschoten, de mensen uit het dorp die in de kerk werden opgesloten... Vrouwen die hun gezin niet wilden achterlaten werden gedood De moeder en zus van André zijn omgekomen.

39:08 - De Heilige Bloedprocesse. Oorspronkelijk was dit niet als herdenking van de gesneuvelden bedoeld, maar omdat het geld opbracht voor de kerk. De processie vindt telkens op de eerste zondag van juli plaats. Die hele week komen er mensen met problemen langs. De stoet van wel 3 km lang toont het lijden van onze heer. De traditie is echter moeilijk in stand te houden: de mensen uit de buurt hebben het al gezien en komen niet meer.

42:46 - Over zelf brood bakken. André bakt zelf brood sinds 1931. Zijn vader was bakker: hij werd zelf als bakker opgevoed, bakken is een talent. Een houtoven is het beste, de kwaliteit van brood hangt af van de ingrediënten, bakkers gebruiken namaakproducten.
tape
Deinze
1 augustus 1967