De bedrijfsgebouwen van Pericles

De bedrijfsgebouwen van Pericles

D_SDG_MVDA_2013_020

La Carrosserie Enfantine-Periclès werd gesticht in 1888. In diezelfde periode werd de basis gelegd voor de zeer bloeiende kinderwagen- en speelgoedindustrie van Deinze. Eén jaar eerder had de firma Torck al het levenslicht gezien.

Periclès vestigde zich in bedrijfsgebouwen langs de Gentsesteenweg . Tot eind 2013 bleven deze gebouwen in gebruik. Een groot deel van de productie is echter al jaren geleden naar het buitenland overgebracht, maar in Deinze werden de stoffen nog gestikt en was er een atelier gevestigd waar men herstellingen uitvoerde. Deze twee activiteiten zijn nu overgebracht naar Heusden. De gebouwen in Deinze waren ook bouwvallig geworden.

Het vertrek van Periclès betekende ook het einde van de kinderwagen- en speelgoedindustrie te Deinze. Al in de jaren '60 van vorige eeuw kreeg deze industrie het hier moeilijk. De belangrijkste reden hiervoor was de opkomst van de lageloonlanden en de introductie van nieuwe materialen.

De kwaliteitsvolle kinderwagens en stukken speelgoed die gefabriceerd werden in Deinze zijn vandaag zeer gegeerd bij verzamelaars.
ansichtkaart
Deinze
jaren 1930