• Herdenkingsprentje Deinse burgerslachtoffers mei 1940
Herdenkingsprentje Deinse burgerslachtoffers mei 1940
Herdenkingsprentje Deinse burgerslachtoffers mei 1940

Herdenkingsprentje Deinse burgerslachtoffers mei 1940

D_RDB_MVDA_2016_002

In mei 1940 viel het Duitse leger België binnen. De Tweede Wereldoorlog was begonnen. Deinze was door zijn ligging aan een belangrijke waterloop van strategische waarde. De Belgen besloten om zich niet zomaar over te geven aan de Duitse overmacht. De burgerbevolking zou jammer genoeg het gelag betalen.

Er kwamen meer dan 40 Deinse burgers om tijdens de 18-daagse Veldtocht. Het overgrote deel van de slachtoffers vielen aan de Vaartbrug op 25 mei 1940. De Duiters wilden graag het Schipdonkkanaal oversteken, maar de Ardense jagers beletten hen dit. Ze hadden zich met hun artilleriegeschut aan de overkant van de vaart opgesteld en keken uit over de Markt van Deinze. De Duitsers zaten zo vast op de Markt en raakten gefrustreerd. Hun opmars werd vertraagd.

Daarop gingen de Duitse militairen over tot een laffe tactiek. Ze haalden de mens die op de Markt en omgeving woonden uit hun huizen. De mannen werden als gijzelaars meegenomen. De Duitse militairen dreven hen als levend schild naar de vaart.

Die 25ste mei 1940 was de situatie aan de Vaart vanzelfsprekend bijzonder gespannen. Af en toe vloog er een projectiel boven de hoofden van van de gijzelaars, maar de projectielen sloegen op een veilige afstand in.

Plots ontplofte er echter een scherfgranaat boven de hoofden van de gegijzelde mannen. De ravage was enorm, want scherfgranaten zijn gemaakt om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Dergelijke granaten spatten immers in ontelbare kleine, maar moordende stukjes uiteen.

Zevenentwintig gijzelaars waren op slag dood. Er vielen ook een groot aantal zwaargewonden. Elf van deze zwaar gekwetsten kwamen in de uren en dagen na de noodlottige gebeurtenis om. Het is nooit duidelijk geworden wie de dodelijke granaat afschoot. Zowel de Duitse troepen als de Ardense jagers beschuldigden elkaar.

Op 14 juli 1940 werd in de kerk van Deinze een mis opgedragen ter ere van de burgerslachtoffers die in mei 1940 waren gevallen. Er werd eveneens een herdenkingsprentje gedrukt met daarop de namen van de dodelijke slachtoffers. Dit herdenkingsprentjes zien we hier. Op de voorzijde is zeer toepasselijk een Man van Smarten afgebeeld.

In 1958 werd ter hoogte van het Deinse Kongoplein een monument onthuld voor alle burgerslachtoffers die in W.O.II te Deinze waren omgekomen. De plek was niet toevallig gekozen, want aan het Kongoplein was op 25 mei 1940 de dodelijke granaat ontploft.
Deinze
14 juli 1940