Oorlogsgraf  Maurice Corbisier op de begraafplaats van Deinze

Oorlogsgraf Maurice Corbisier op de begraafplaats van Deinze

D_POLS_MVDA_2013_018

Het graf van Maurice Henri Corbisier sluit het rijtje van gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Maurice (volgens zijn grafsteen Mauritz) sneuvelde op 29 september 1918 op 22-jarige leeftijd tijdens gevechten in het West-Vlaamse Klerken. Hij was Ridder in de Leopoldsorde, droeg het oorlogskruis met palm en werd bovendien ook nog eens geëerd met de overwinnings- en herinneringsmedaille.

Het grafmonument van Corbisier is eigenlijk sterk gelijkend aan dat van Raymond Opsomer. Beiden werden niet toevallig gerealiseerd door Coene. Zowel het grafperk als de stèle hebben dezelfde vorm. Het grafteken van Corbisier heeft wel beduidend minder last van verwering. Zo zijn boven de foto van Corbisier nog de contouren van een Latijns kruis te bemerken. Vermoedelijk was dergelijk symbool ook op het grafmonument van Opsomer gebeiteld, maar is het door de verwering niet meer zichtbaar. In het midden van het kruis zien we nog een traditioneel kopje van de lijdende Christus.

Zelfs de ‘symbolische’ boom met vruchten aan de takken is een stuk beter zichtbaar dan op het grafteken van Raymond Opsomer.
foto
Deinze