Oorlogsgraf Gustaaf Van De Moortele en graf Octaef Hertoge op begraafplaats Deinze

Oorlogsgraf Gustaaf Van De Moortele en graf Octaef Hertoge op begraafplaats Deinze

D_POLS_MVDA_2013_017

Gustaaf Van De Moortele was lid van het 2de regiment Jagers te paard en sneuvelde op 24 augustus 1914 op 21-jarige leeftijd te Incourt. De stèle op het perk is vervaardigd uit blauwe hardsteen en staat op een kleine sokkel. Dit grafteken is geïnspireerd op het classicisme. Ze wordt geflankeerd door twee hardstenen zuiltjes die versierd zijn met decoratieve strepen.

Het grafmonument wordt bekroond door een driehoekige fronton met daarop een hardstenen kruis. In het fronton zijn plantaardige motieven in laagreliëf gebeiteld. Het gaat hier om de papaver, een plant die synoniem staat voor de eeuwige slaap. In het fronton is centraal ook nog een ovale ruimte uitgespaard. Vermoedelijk was op deze plek een foto van de gesneuvelde of een Christuskopje geplaatst. Op het middengedeelte van de stèle zijn de gegevens van de gesneuvelde in het arduin gehakt.

Dit grafteken draagt eveneens de signatuur van Deinzenaar Constant Coene.

Het graf ernaast is van Octaef Hertoge.Hij maakte deel uit van het eerste regiment grenadiers en sneuvelde in 1914 in Pervijze. Hij werd 21 jaar. De stèle op dit graf is vervaardigd uit blauwe hardsteen en staat op een sokkel uit hetzelfde materiaal. Het grafmonument voor de omgekomen grenadier is eenvoudig qua opbouw. Het bovengedeelte van het grafteken is afgerond. In het midden van dit stuk is een kruis gebeiteld dat langs de linkerzijde geflankeerd wordt door het jaartal ‘1914’ en langs de linkzijde door het jaartal ‘1918’. Op het corpus van het kruis is een porseleinen Christuskopje aangebracht.

Onder het bovenstuk van de stèle is een soldatenfoto van Octaaf aangebracht. Deze is in goede staat als men de ouderdom van de foto in acht neemt. Rond de foto heeft steenhouwer Coene enkele decoratieve plantenmotieven gebeiteld. De rest van het grafmonument wordt ingenomen door de gegevens van de gesneuvelde in verdiepte gebeitelde letters. Natuurlijk kon onderaan het gebruikelijke ‘R.I.P.’ niet ontbreken.
foto
Manuel Van den Abeele (fotografen)
Deinze