Oorlogsgraf Joseph Henri Versichele op de begraafplaats van Deinze

Oorlogsgraf Joseph Henri Versichele op de begraafplaats van Deinze

D_POLS_MVDA_2013_015

De jonge Deinzenaar Joseph Henri Versichele trok als oorlogsvrijwilliger naar ‘de Groote Oorlog’. Hij maakte deel uit van de karabiniers en sneuvelde op 24-jarige leeftijd te Langemark. Hij had de rang van sergeant. In eerste instantie werd hij begraven in West-Vleteren, maar na de oorlog werden zijn stoffelijke resten naar zijn geboortestad overgebracht.

Het grafperk van Versichele wordt ingenomen door een meervoudige sokkel met daarop een monumentale harstenen sarcofaag. Dergelijke vormgeving is niet zo gebruikelijk bij een graf van een gesneuvelde militair. Een sarcofaag symboliseert het feit dat op die plek een belangrijk man begraven ligt.

De sarcofaag is op zich eenvoudig gehouden. Er zijn types die veel meer gedecoreerd zijn en daardoor ook pompeuzer overkomen. De foto van de gesneuvelde heeft -weliswaar gehavend- de tand des tijds overleefd.Op de sarcofaag is ook nog een zwarte glasplaat bevestigd. Daarop staan de gegevens van de gesneuvelde vermeld in witte letters. Dit is meer dan waarschijnlijk een latere toevoeging. Misschien waren de oorspronkelijke verdiept gebeitelde letters onleesbaar geworden door verwering. Dit werk werd ook vervaardigd door de Deinse arduinkapper Coene
foto
Deinze
2013