Oorlogsgraf Raymond Opsomer op begraafplaats Deinze

Oorlogsgraf Raymond Opsomer op begraafplaats Deinze

D_POLS_MVDA_2013_013

Naast het graf van Slock vond Raymond Opsomer een laatste rustplaats. Deze Deinzenaar sneuvelde op 2 augustus 1918 in het Franse Vaux-sur-Somme. Hij was 26 jaar.

De stèle is geen echt kunstwerk, maar is toch kunstig gemaakt. Er is plaats voor de nodige symboliek. Zo zijn de randen van het grafteken gebikt. Daardoor kregen ze een ruw uitzicht. De bovenste rand van de stèle is bovendien naar links afgeschuind. Daardoor lijkt het alsof het arduin afgebroken is. Dit is ongetwijfeld een verwijzing naar het plots ‘afgebroken’ leven van de jonge militair.

In het arduin zijn ook de verweerde contouren van een boom met vruchten aan de takken te bemerken. Achter dit motief zit ook symboliek. Een boom met vruchten aan de takken is een verwijzing naar het leven in volle bloei. De boom is op zijn beurt een symbool van de verrijzenis. De gedachte hierachter is eenvoudig. De boom wortelt in de grond, maar zijn kruin reikt naar de hemel. Zoals op de steen vermeld, werd dit grafteken door de Deinse arduinkapper Coene vervaardigd.
foto
Deinze
2013