Oorlogsgedenkteken Vinkt W.O.I

Oorlogsgedenkteken Vinkt W.O.I

D_POLS_MVDA_2013_008

Vinkt is in de Tweede Wereldoorlog enorm zwaar getroffen en beschikt over een prachtig monument voor de toenmalige slachtoffers. Na de Eerste Wereldoorlog is er ook een bescheidener monument onthuld voor de gesneuvelde parochianen.

Het gedenkteken uit 1920 is een muurplaat in blauwe hardsteen die aan de linkerzijmuur van de parochiekerk Sint-Bartholomeus van Vinkt is aangebracht. Dit gedenkteken kan aan de hand van de witgeverfde gebeitelde letters onmiddellijk toegeschreven worden aan de Deinse kunstenaar Antoon Van Parys. Van Parys gebruikte hetzelfde lettertype ook op het oorlogsgedenkteken van Astene. Hij beitelde ‘De gemeente Vynckt aan hare gesneuvelde zonen 1914 1918’. Daaronder werden de namen van de gesneuvelde soldaten opgesomd. Onder de lijst staat te lezen ‘Helden waakt vanuit den hooge op t land waarvoor ge uw bloed ten beste gaf’.

Helemaal onderaan de muurplaat werd de afkorting ‘R.I.V.’ in de blauwe hardsteen gehakt. ‘R.I.V.’ is de vernederlandste vorm van het Latijnse ‘R.I.P.’ en betekent ‘Rust in vrede.’ Dat Van Parys deze Latijnse afkorting vernederlandste past goed in de toenmalige tijdsgeest. De vernederlandsing kwam op gang en dat liet zich ook merken aan de nieuw opgerichte oorlogsgedenktekens.

Langs beide zijden van de muurplaat bracht Van Parys ook twee kleine rechthoekige bronzen laagreliëfs aan. Op het bronzen reliëf aan de linkerzijde wordt een schild afgebeeld dat versierd is met een kruis. Dit schild doet wat denken aan de schilden die de kruisvaarders met zich meedroegen. Dit reliëfplaatje werd afgewerkt met enkele bloemenmotieven. Op het bronzen reliëf aan de rechterzijde wordt een helm afgebeeld met daarop een leeuwenkop. Rond de helm zijn er bladmotieven te zien. Het schild en de helm zijn allebei symbolen die verbonden zijn met een militaire context. Beide symbolen lijken hier echter bedoeld als decoratie.

Dankzij de twee bronzen reliëfplaatjes en het kunstige lettertype kan men wel spreken van een gedenkplaat met enige artistieke waarde.
foto
(fotografen)
Antoon Van Parys (beeldhouwers)
Deinze
2012