Hakenkruisen op gevel huis G. Gezellelaan

Hakenkruisen op gevel huis G. Gezellelaan

D_POLS_MVDA_2013_001

Op de voorgevel van een woning in de Deinse Guido Gezellelaan kan men nog steeds hakenkruisen opmerken. Deze hakenkruisen werden na de bevrijding van 1944 op de gevel geschilderd. Toen woonde de Deinse beeldhouwer Antoon Van Parys in het huis. De kunstenaar vervaardigde o.a. het oorlogsmonument aan de kerk van Deinze. Van Parys heeft op verschillende locaties in Deinze gewoond. In het bewuste huis in de Guido Gezellelaan woonde hij van 1934 tot 1957.

Van Parys was een flamingant in hart en nieren en hij liet dit ook blijken. Door zijn Vlaamsgezindheid werd Van Parys verdacht van collaboratie. Om die reden werden er na W.O.II hakenkruisen op zijn woning geschilderd. De daders zijn altijd onbekend gebleven.

Er zijn nooit bewijzen van collaboratie tegen Van Parys gevonden. De kunstenaar bleek geen fan van de Duitse bezetting, want hij was een zeer overtuigd pacifist.

De hakenkruisen zaten jarenlang verborgen onder een laag vuil. In de jaren '90 van vorige eeuw liet de eigenaar de gevel echter reinigen en ze werden terug zichtbaar. Om de hakenkruisen te verwijderen zou men de gevel moeten herpleisteren.
foto
Jolien Verroeye (fotografen)
Deinze
1944