Dronkenput Middelkerke

Dronkenput Middelkerke

D_JVP_LP_2016_115

De familie Van Praet uit de Beekstraat in Astene bezochten destijds de Dronkenput te Middelkerke en maakten er deze vakantiefoto. De Dronkenput heeft een interessante ontstaansgeschiedenis.

De Dronkenput is ontstaan in 1876 dankzij een zee- en tramverbinding met het naburige Oostende. Middelkerke aan het eind van de 19de eeuw al een druk bezochte familiebadplaats. Om tijdens de zomerperiode aan de toenemende vraag naar drinkwater te voldoen, besloot de gemeenteraad in 1897 een betonnen leiding aan te leggen naar het kanaal Nieuwpoort-Passendale. Dit zou het water 3 km verder leiden naar een reuzengrote vergaarbak. In deze bak zou het water gezuiverd worden door een filtersysteem. Hetzelfde jaar startten de werken. Men groef een omvangrijke put van 9 m. diep. Dit ging gepaard met grote moeilijkheden door de waterzieke en moerassige ondergrond. Toen een eerste poging om een betonnen bak ter plaatse te maken mislukte, werd een tweede, zwaardere vergaarbak gebouwd. Om de bak te stabiliseren, werden de omliggende putten met aarde gevuld.

In april 1899 werd de nog lege bak door een plotse stijging van het grondwater omhoog geduwd. Het gewicht binnenin was ongelijk verdeeld. Daardoor steeg de bak niet recht, maar op een schuine manier naar boven. Zo kwam het gevaarte gedeeltelijk boven de oppervlakte uit als een sterk hellend vlak. Men probeerde nog door ballast de bak opnieuw te laten zakken, maar alle pogingen mislukten.

De naam 'dronkenput' is niet toevallig gekozen. Binnen in de put ervaar je evenwichtsverlies omdat je je wil richten naar de vele schuine pijlers tussen een vlakke waterspiegel. Deze put werd tijdens de oorlog als schuilplaats gebruikt; meerdere gezinnen brachten er dikwijls de nacht door. Ironisch genoeg is er tot op de dag van vandaag een betonboringsbedrijf op dezelfde locatie gevestigd.
foto
Deinze
jaren 1950