• Reus Lucien Buysse
Reus Lucien Buysse
Reus Lucien Buysse
Reus Lucien Buysse

Reus Lucien Buysse

D_CS_MVDA_2014_001

Op 12 mei 2012 werd de reus Lucien Buysse te Deinze geboren. Hij werd onder grote belangstelling gedoopt. De reus werd gebouwd naar aanleiding van de viering van 50 jaar Canteclaerstoet. Op 13 mei 2012 liep de reus ook mee in de stoet.

De reus is een eerbetoon aan wielrenner Lucien Buysse. Buysse werd geboren in 1892 te Wontergem. Hij ontpopte zich tot een getalenteerd wielrenner die op elk terrein uit de voeten kon. In 1926 won hij op heroïsche wijze de Tour de France. Na zijn carrière werd Buysse cafébaas te Deinze. In 1980 overleed de oud-wielrenner.

De reus Lucien Buysse werd ontworpen door de uit Deinze afkomstige beeldhouwer José Mestdagh. Hij ontwierp de reus naar een foto die afgedrukt stond in het boek 'De rots Lucien Buysse'. Daarop is de lachende tourwinnaar te zien met een glas en fles champagne.

José Mestdagh ontwierp niet enkel de reus, hij boetseerde ook het hoofd en de buste van Buysse in klei. Rond het model kwam een mal waarin polyester werd gegoten.

Mestdagh was gedurende jaren een belangrijke pion in het atelier van de Gentse kunstenaar Walter De Buck. José Mestdagh was met de reus niet aan zijn 'Lucien Buysse-proefstuk' toe. Hij realiseerde ook het beeld van de renner aan de Wontergemse kerk. Het borstbeeld van Lucien dat op de col d'Aubisque prijkt is ook van zijn hand.
foto
Deinze
12 mei 2012