Gedenksteen Raoul de Hemptinne (1884-1945)

Gedenksteen Raoul de Hemptinne (1884-1945)

DP_POLS_WOII_MVDA_2014_001

In de voorgevel van het voormalig gemeentehuis van Zevergem is een arduinen gedenksteen voor Raoul de Hemptinne (1884-1945) ingewerkt. Jonkheer Raoul-Marc-Ghislain-Marie-Ferdinand de Hemptinne woonde op het kasteel van Welden en was burgemeester van Zevergem.

Bij het begin van de bezetting moest de bevolking haar wapens inleveren bij de Duitsers. De familie de Hemptinne had een waardevolle collectie wapens en wou die wapens uit handen houden van de bezetter. De kostbare wapens werden verborgen in een bosje dat niet verwijderd lag van het kasteel. De familie werd na verloop van tijd echter verraden. In 1942 werd Raoul de Hemptinne samen met zijn oudste zoon opgepakt. Raoul de Hemptinne stierf in juni 1945 als politiek gevangene in het Duitse concentratiekamp Flossenburg. Zijn zoon overleefde het kamp, maar was getekend voor het hele leven.

Raouls weduwe Yvonne de PĂ©lichy nam na zijn dood de burgemeesterssjerp van Zevergem over. Zij bleef tot 1971 burgemeester van het dorp.

Ieder jaar is er op 11 november nog een kleine plechtigheid aan de gedenksteen. De gedenksteen voor Raoul de Hemptinne is anno 2014 bijna volledig onleesbaar door de jarenlange blootstelling aan weer en wind.
foto
Manuel Van den Abeele (fotografen)
De Pinte
2014