Indrukwekkende Corsicaanse den in het park van het kasteel van Welden

Indrukwekkende Corsicaanse den in het park van het kasteel van Welden

CLS_De Pinte
DP_POLS_MVDA_2017_Corsicaanse den park kasteel Welden

In het mooie park rond het kasteel van Welden te Zevergem staan verschillende waardevolle bomen. Eén van de meest opvallende exemplaren is ongetwijfeld de grote Corsicaanse den aan de voorzijde van het kasteel.

De Corsicaanse zwarte den steekt met zijn meer dan 28 meter boven alle andere bomen in het park uit. Hij is met voorsprong de grootste boom van Zevergem. Vanuit de Scheldemeersen is de den ook zichtbaar.

Een Corsicaanse den van dergelijke grootte is niet uitzonderlijk. Volwassen bomen zijn gemiddeld 35 meter hoog. In onze koudere streken worden de bomen minder hoog. Hier varieert de hoogte tussen 20 en 24 meter. Met zijn lengte van om en bij de 28 meter is het Zevergemse exemplaar dus wel een stevige kerel. Dit wordt nogmaals onderstreept door de omtrek van de den. Een omtrek van 4 meter mag men gerust indrukwekkend noemen.

De Corsicaanse zwarte den bij het kasteel van Welden heeft een gezegende leeftijd. Hij komt voor op een schilderij uit 1850 en was toen al volwassen boom van ongeveer 30 jaar. De den is dus rond de 200 jaar oud. De boom is doorheen de eeuwen goed verzorgd door de opeenvolgende tuinmannen van het kasteel. Dankzij het goede onderhoud is de oude reus nog steeds in goede conditie.
foto
De Pinte
2017