• Een varken slachten op de boerderij
Een varken slachten op de boerderij
Een varken slachten op de boerderij

Een varken slachten op de boerderij

DP_AVDB_MVDA_2014_004

Tot in de jaren '70 van vorige eeuw kwam het 'thuisslachten' van varkens nog veel voor. Het dier werd in openlucht door een 'thuisslachter' op de boerderij geslacht. Men stak de halsslagader open en ving het bloed op. Vlees zonder bloed is immers langer houdbaar. Het opgevangen bloed werd ook gebruikt bij bereidingen. Om het vlees beter te kunnen verwerken werd het op een ladder vastgemaakt.

Echt hygiënisch was deze vorm van slachten natuurlijk niet. Door de strengere regelgeving op het gebied van hygiëne werd het 'thuisslachten' doorheen de jaren minder en minder toegepast.

André Van Der Beeken maakte deze foto's in de jaren 1970. Toen was het slachten van een varken op de boerderij nog een banale gebeurtenis. André fotografeerde dit gebruik, omdat hij wist dat het op termijn zou verdwijnen.

De eerste foto is genomen op de boerderij van Leon De Smet in de Wontergemstraat te Zevergem. André Van Der Beeken nam de tweede foto op de hoeve van de familie Soenens in de Zevergemse Kriekestraat.
foto
De Pinte
jaren 1970