De zingende pater Mestdagh

De zingende pater Mestdagh

DP_20230417_001

Louis Mestdagh werd in 1916 in Deinze geboren.  Hij was de zoon van een Deins textielfabrikant. Na zijn de middelbare school trad Louis in bij de jezuïeten.   Na enkele jaren noviciaat werd Louis naar de missies gestuurd.  Hij maakte er films over de plaatselijke bevolking (o.a. over de Indianen, Congolezen) De films waren goed gemaakt, maar Louis' oversten vonden ze te realistisch. Zij wilden liever dat de jonge pater een idealistisch christelijk beeld van de missiegebieden ophing.

In 1950 moest Mestdagh naar België terugkeren. Hij bleef wel artistiek actief. Louis schreef verhalen en liedjes.  Met zijn liedjes begon hij veel succes te oogsten. Vanaf 1957 trad Louis op. De bekendheid van 'de zingende pater'  nam gaandeweg toe.  Pater Mestdagh bestormde de Vlaamse hitlijsten met liedjes als 'Zadel nog éénmaal mijn paard', Padre Pedro', 'Zij denkt nog aan mij' en  'Op de Leie-brug'.  Het toen nog katholieke Vlaanderen lustte het repertoire van Louis, die ook nog bekend stond als 'Troubadour van het Heilig Hart'. Het katholieke geloof was niet de enige inspiratiebron van Mestdagh. Hij zong ook over de liefde en zijn geboortestreek. In sommige liedjes zat zelfs maatschappijkritiek verweven.

Louis' succesvolle muzikale carrière kwam in 1963 ten einde. Hij werd verliefd op een lekenzuster en ze werd zwanger. De jezuïeten ten trachtten de zaak toe te dekken, maar Louis Mestdagh trouwde met zijn Joke.
Hij verliet het klooster.
De uitgetreden pater koos daarna voor een leven in de anonimiteit. 
Twee jaar voor zijn dood werd er op Canvas een documentaire getoond over het boeiende leven van Louis Mestdagh.
De voormalige zingende pater overleed in 2007.
foto
Deinze
begin de jaren 1960